Vařte s vínem – recepty, které musíte ochutnat!

Víno je velmi oblíbenou ingrediencí při vaření a není divu. Dodá totiž pokrmu nezaměnitelnou a specifickou chuť středomořské kuchyně, která je ve světě velmi oblíbená. Které recepty rozhodně stojí za to ochutnat?

BoeufBourguignon

Tradiční francouzské jídlo s neodolatelnou chutí, které je známé po celém světě.

  • 1 kg hovězího masa (nejlépe kližka)
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 300 g šalotky
  • 300 g žampionů
  • Červené víno
  • Máslo
  • Mouka
  • Protlak (nebo drcená rajčata v protlaku)
  • 300 g slaniny
  • Pepř, sůl, bobkový list, nové koření, rozmarýn
  • Olivový olej

Maso nakrájejte na větší kousky a potřete je drceným česnekem.

Ve velkém hrnci rozehřejte máslo, přidejte mrkev, cibuli a chvíli restujte. Potom přidejte kostky masa, které opečte. Přilijte trochu červené víno(nejlépe Cabernet Sauvignon), koření a prohřejte. Celou směs poprašte moukou, dokud nebude maso obalené. Dolijte zbytek vína a protlak. Až celé jídlo projde varem, přidejte bobkový list, rozmarýn a nové koření, dejte hrnec do trouby a zapékejte cca 1,5 – 2 hodiny.

Po této době rozpalte olivový olej, orestujte na něm slaninu, šalotku a žampiony. Poté přidejte do hrnce k masu a pečte dalších cca 20 minut.

Servírujte ozdobené bylinkami s chlebem.

vino2

Farmářské kuře na bílém víně

Toto jednoduché a rychlé jídlo pochází z Piedmontu, což je kraj v severozápadní Itálii.

  • 1,5 kg kuřecích stehen
  • 6 dcl bílého vína
  • 200 g šalotky
  • Bílý vinný ocet
  • 3 mrkve
  • Řapíkatý celer
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř, hřebíček, bobkový list
  • Citron

Cibuli nakrájejte nadrobno. Řapíkatý celer a mrkev na větší kousky. Rozpalte olivový olej a zeleninu na něm orestujte. Přidejte maso, vinný ocet a veškeré koření. Podlijte bílým vínem, přiveďte k varu. Poté snižte plamen, přiklopte víkem a na mírném ohni duste asi hodinu. Maso obracejte.

Po hodině by již maso mělo pohltit veškeré víno i šťávu, zůstane tak opečené do zlatova.

Podávejte s rýží.

Dobrou chuť a nezapomenutelný kulinářský zážitek.