Vařte s vínem – recepty, které musíte ochutnat!
Víno je velmi oblíbenou ingrediencí při vaření a není divu. Dodá totiž pokrmu nezaměnitelnou a specifickou chuť středomořské kuchyně, která je ve světě velmi oblíbená. Které recepty rozhodně stojí za to ochutnat?
BoeufBourguignon
Tradiční francouzské jídlo s neodolatelnou chutí, které je známé po celém světě.
- 1 kg hovězího masa (nejlépe kližka)
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 300 g šalotky
- 300 g žampionů
- Červené víno
- Máslo
- Mouka
- Protlak (nebo drcená rajčata v protlaku)
- 300 g slaniny
- Pepř, sůl, bobkový list, nové koření, rozmarýn
- Olivový olej
Maso nakrájejte na větší kousky a potřete je drceným česnekem.
Ve velkém hrnci rozehřejte máslo, přidejte mrkev, cibuli a chvíli restujte. Potom přidejte kostky masa, které opečte. Přilijte trochu červené víno(nejlépe Cabernet Sauvignon), koření a prohřejte. Celou směs poprašte moukou, dokud nebude maso obalené. Dolijte zbytek vína a protlak. Až celé jídlo projde varem, přidejte bobkový list, rozmarýn a nové koření, dejte hrnec do trouby a zapékejte cca 1,5 – 2 hodiny.
Po této době rozpalte olivový olej, orestujte na něm slaninu, šalotku a žampiony. Poté přidejte do hrnce k masu a pečte dalších cca 20 minut.
Servírujte ozdobené bylinkami s chlebem.
Farmářské kuře na bílém víně
Toto jednoduché a rychlé jídlo pochází z Piedmontu, což je kraj v severozápadní Itálii.
- 1,5 kg kuřecích stehen
- 6 dcl bílého vína
- 200 g šalotky
- Bílý vinný ocet
- 3 mrkve
- Řapíkatý celer
- Olivový olej
- Sůl, pepř, hřebíček, bobkový list
- Citron
Cibuli nakrájejte nadrobno. Řapíkatý celer a mrkev na větší kousky. Rozpalte olivový olej a zeleninu na něm orestujte. Přidejte maso, vinný ocet a veškeré koření. Podlijte bílým vínem, přiveďte k varu. Poté snižte plamen, přiklopte víkem a na mírném ohni duste asi hodinu. Maso obracejte.
Po hodině by již maso mělo pohltit veškeré víno i šťávu, zůstane tak opečené do zlatova.
Podávejte s rýží.
Dobrou chuť a nezapomenutelný kulinářský zážitek.