Jak vybrat vestavnou troubu pro vaši domácnost, aby byla příprava jídel snadná a přinášela vám radost? Máme pro vás pár tipů!

Jak vybrat vestavnou troubu, pokud ta stará už nefunguje anebo prostě jen nesplňuje všechny vaše požadavky a představy? Podle čeho se rozhodnout, aby vám sloužila k plné spokojenosti a práce s ní byla pro vás příjemným zážitkem a ne utrpením? Máme pro vás několik tipů a informací, které vám vaši volbu usnadní.

Jak vybrat vestavnou troubu ze široké nabídky modelů

Ještě než upečete váš první švestkový koláč, je nutné si uvědomit, jaký druh trouby vlastně potřebujete. Zda hodláte zakoupit spotřebič plynový či elektrický. Asi nebudete shánět troubu plynovou, pokud doma vůbec nemáte zavedený plyn. To by nebylo zrovna rozumné. Pak si dobře promyslete, k čemu chcete novou troubu vlastně používat a jaké funkce by měla mít. Je pochopitelné, že modely, které mají funkcí více, jsou obvykle dražší. Možnosti jejich využití jsou ovšem o poznání širší a to jistě mnoho lidí ocení.

Vestavné trouby pak v porovnání s těmi volně stojícími zpravidla zaberou méně místa. Jejich instalace je logicky nejsnazší ve chvíli, kdy pořizujete či rekonstruujete celou vaši kuchyň. Zamyslete se také nad tím, jaké množství jídla budete obvykle připravovat a podle toho zvolte spotřebič s odpovídajícím využitelným objemem.

Pokud jde o design, máte na výběr z tolika různých modelů a typů, že jistě nebude problém nalézt takový kousek, který hezky zapadne právě do vaší kuchyně. Na trhu jsou trouby hranaté i kulaté, bílé i černé, v imitaci dřeva a také nerezové. Skoro všechny tyto spotřebiče dnes mívají prosklená dvířka, která bývají odizolována a chlazena ventilátorem. Je to jak kvůli zmírnění úniku tepla, tak i z bezpečnostních důvodů, aby se zkrátka někdo nespálil.

Cena, rozměry a energetická náročnost

Existuje samozřejmě celá řada parametrů, podle kterých se můžete nakonec rozhodnout. K těm nejdůležitějším patří pochopitelně cena, rozměry spotřebiče a také jeho energetická náročnost. Cenu i rozměry musíte zvolit dle vašich možností a potřeb, a pokud jde o energetickou náročnost, tu volíte v rozmezí od písmene A až po G, kdy A je označení nejúspornějšího přístroje.

7 věcí, na které v obchodě nesmíte zapomenout

Jsou tu však i další detaily, které by měly ovlivnit vaše konečné rozhodnutí a které bývají považovány za důležité. Jejich výčet jsme pro vás tedy připravili.

1) Spotřebiče, které disponují digitálním nastavením teploty, bývají zpravidla přesnější než ty, které mají nastavení mechanické.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

2) Pokud má trouba dotykové ovládání, nezapomeňte ho v obchodě vyzkoušet. U některých modelů je totiž potřeba silnějšího stisku. Okolí kontrolního panelu by mělo být skleněné a to kvůli lepší údržbě (nerez se hůře čistí).

3) V pečící komoře by měla být ideálně 2 světla, díky kterým budete mít lepší představu o stavu chystaného jídla.

4) Přílišnému zahřátí vnější části spotřebiče obvykle zamezí více vrstev skla. Alespoň dvě vrstvy by přitom měly být naprostou samozřejmostí. Modely vybavené pyrolýzou (Funkce, po jejímž spuštění se vnitřek trouby zahřeje cca na 500°C. To přemění všechny zbytky z pečení na popel, který pak setřete vlhkým hadrem, a je uklizeno.) mývají nejčastěji vrstvy hned čtyři.

5) Ujistěte se, zda jsou dvířka trouby dost průhledná a zda jdou snadno otevírat a zavírat. U některých typů totiž manipulace s dvířky vyžaduje více síly.

6) Pokud má vámi zvolený spotřebič také otočný gril, určitě si ho nechte v obchodě předvést a přesvědčte se, jak se s ním zachází.

7) Výhodou jsou boční teleskopické pojezdy, ovšem pouze takové, které nemají pojistku, která může poněkud zkomplikovat manipulaci s plechy.

Co by vás ještě před nákupem mohlo zajímat?

Pokud si budete zařizovat zbrusu novou kuchyňskou linku, do ní můžete zabudovat nejenom vestavnou troubu, ale také mikrovlnku. V takovém případě je ideální, vybrat oba spotřebiče zároveň. Jednak kvůli sjednocení designu a pak také kvůli tomu, abyste zbytečně nepořizovali přístroje, u nichž by byla celá řada funkcí prakticky totožná.

Neuvažujete náhodou o parní troubě?

Možná víte, že příprava jídel v páře je stále oblíbenější. Výsledek takového vaření bývá totiž obvykle nejen chutný, ale také zdravý. Při vaření v páře jsou v potravinách uchovány důležité minerály, vitamíny i antioxidanty. Parní trouby toho však nabízejí mnohem více. Skvěle v nich například nakyne těsto, můžete v nich péct domácí chleba nebo třeba sterilizovat nádobí. V páře se dá velmi dobře připravit většina druhů zeleniny i pěkně šťavnaté maso s křupavou kůrkou.

Kvalitních modelů je na trhu spousta

Sehnat kvalitní vestavnou troubu dnes nepředstavuje žádný velký problém. K dostání je celá řada druhů a typů od těch nejjednodušších modelů až po přístroje na profesionální úrovni. Záleží skutečně jen na vás, vašich možnostech a potřebách, co si domů nakonec pořídíte.

Snad k vaší správné volbě přispěje i těch pár tipů, které jsme vám dnes nabídli k úvaze. Co myslíte?

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *