Internet nabízí mnoho receptů

Dnešní moderní doba si žádá rychlé a chutné vaření. Ne vždy jde tenhle úkol splnit, ovšem, je velmi důležité, abyste věděli, kde tyto recepty najdete. Možná si pamatujete na dobu, kdy naše maminky a babičky vlastnily mnoho kuchařek, podle kterých vykouzlily skvělé pokrmy na každý den. Obsahovaly nejen hlavní jídla, ale také mnoho druhů polévek a dezertů. Našli jste tam všemi dětmi milované palačinky, i návody jak připravit narozeninový dort. V našich domácnostech se možná ještě kuchařky najdou, ale mnoho lidí využívá k inspiraci mnoha receptů internetové stránky, na kterých lze najít už skoro všechno.

Milujivareni.cz patří k webovým stránkám, jež jak z názvu vypovídá, jsou určeny pro všechny milovníky vaření a jídla. Protože i já k nim patřím, rozhodla jsem se vám tyto stránky dnes přiblížit tím, že vám od nich pro inspiraci popíšu dva recepty na polévku.

Dýňová polévka

Klasickou dýňovou polévku zná každá z nás, ovšem, co takhle dýňová polévka s batáty a nivou? Neznáte? Pojďte si nechat navnadit chuťové buňky. …

Na 4 porce budete potřebovat: 200 g batáty (sladká brambora), 1 ks cibule, 1 ks dýně, špetku muškátového oříšku, 30 ml olivového oleje, špetku mletého černého pepře, 1 kávovou lžičku skořice, špetku soli, 1 l zeleninového vývaru, 65 g nivy, 125 ml zakysané smetany a víno Marsala.

Postup: Předehřejeme troubu na 200 OC. Dýni a batáty omyjeme, očistíme a nakrájíme na špalíčky, které vložíme na plech a k nim přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Vše zakápneme olivovým olejem, posypeme skořicí a muškátovým oříškem. Pečeme 60 minut. Poté vychlazenou zeleninu rozmixujeme, vložíme ji do hrnce a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu, přidáme Marsalu, sůl a pepř. V misce si rozmixujeme zakysanou smetanu s nivou do hladké hmoty, kterou dáváme na polévku v každém talíři zvlášť.

Pórková polévka jinak

Taky vaše děti nemají rádi pórkovou polévku? I mým dětem nikdy nechutnala, až do té doby, než jsem zkusila tuhle –  pórková polévka s vejcem, po které se mé ratolesti mohou „utlouct“.

Na 4 porce si připravte 160 ml polotučného mléka, 48 g hladké mouky, trochu pepře, špetku polévkového koření, 64 g pórku, špetku soli, tuk, vejce a 1 l vody.

Postup: Opláchnutý pórek nakrájíme na drobno, zalijeme ho třetinou dávky vody, osolíme a vaříme doměkka. Z tuku a mouky uděláme světlou zásmažku, kterou za stálého míchání zalijeme dávkou vody a uvedeme do varu. Přidáme odvar z pórku, pepř a za občasného prošlehání vaříme 20 minut. Ke konci varu přilijeme mléko, přisolíme, ještě krátce povaříme a poté přecedíme. Do polévky dáme uvařený pórek, rozmíchané vejce, koření a povaříme

 

Uvidíte, že si obě polévky zamilujete. Pokud hledáte další inspiraci k vaření, podívejte se na recepty kuřecí maso na milujuvareni.cz nebo na dalších mnoho a mnoho receptů. Najdete zde i klasickou kuchyni, jako je rajská omáčka s hovězím masem či segedínský guláš.

Přeju dobrou chuť!