Vařte s vínem – recepty, které musíte ochutnat!

Víno je velmi oblíbenou ingrediencí při vaření a není divu. Dodá totiž pokrmu nezaměnitelnou a specifickou chuť středomořské kuchyně, která je ve světě velmi oblíbená. Které recepty rozhodně stojí za to ochutnat?

BoeufBourguignon

Tradiční francouzské jídlo s neodolatelnou chutí, které je známé po celém světě.

  • 1 kg hovězího masa (nejlépe kližka)
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 300 g šalotky
  • 300 g žampionů
  • Červené víno
  • Máslo
  • Mouka
  • Protlak (nebo drcená rajčata v protlaku)
  • 300 g slaniny
  • Pepř, sůl, bobkový list, nové koření, rozmarýn
  • Olivový olej

Maso nakrájejte na větší kousky a potřete je drceným česnekem.

Ve velkém hrnci rozehřejte máslo, přidejte mrkev, cibuli a chvíli restujte. Potom přidejte kostky masa, které opečte. Přilijte trochu červené víno(nejlépe Cabernet Sauvignon), koření a prohřejte. Celou směs poprašte moukou, dokud nebude maso obalené. Dolijte zbytek vína a protlak. Až celé jídlo projde varem, přidejte bobkový list, rozmarýn a nové koření, dejte hrnec do trouby a zapékejte cca 1,5 – 2 hodiny.

Po této době rozpalte olivový olej, orestujte na něm slaninu, šalotku a žampiony. Poté přidejte do hrnce k masu a pečte dalších cca 20 minut.

Servírujte ozdobené bylinkami s chlebem.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

vino2

Farmářské kuře na bílém víně

Toto jednoduché a rychlé jídlo pochází z Piedmontu, což je kraj v severozápadní Itálii.

  • 1,5 kg kuřecích stehen
  • 6 dcl bílého vína
  • 200 g šalotky
  • Bílý vinný ocet
  • 3 mrkve
  • Řapíkatý celer
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř, hřebíček, bobkový list
  • Citron

Cibuli nakrájejte nadrobno. Řapíkatý celer a mrkev na větší kousky. Rozpalte olivový olej a zeleninu na něm orestujte. Přidejte maso, vinný ocet a veškeré koření. Podlijte bílým vínem, přiveďte k varu. Poté snižte plamen, přiklopte víkem a na mírném ohni duste asi hodinu. Maso obracejte.

Po hodině by již maso mělo pohltit veškeré víno i šťávu, zůstane tak opečené do zlatova.

Podávejte s rýží.

Dobrou chuť a nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *