Jaké nože by ve vaší kuchyni neměly chybět?

Možná, že v kuchyni netrávíte tolik času jako profesionální kuchaři, ale přesto byste si měli dopřát takové vybavení, se kterým vám půjde příprava jídla pěkně od ruky. Naprostým základem jsou nože. V žádné kuchyni by neměly chybět nože na pečivo, zeleninu a univerzální typ s hladkým ostřím. Maso pak hravě naporcujete s kuchařským nožem.

Univerzální nůž patří mezi nejpoužívanější kuchyňské potřeby. Jeho síla je min. 3 mm a délka ostří se pohybuje mezi 15 – 18 cm. Další kritéria výběru souvisí se způsoby využití.

Pro kuchařské nože je typické, že šířka čepele výrazně přesahuje tloušťku rukojeti.Vykosťovací nůž má naopak velmi úzkou čepel a někdy i zahnutou špičku. Charakteristickým znakem nože na pečivo je zoubkované ostří.

familystar.cz_tescoma_cz_01

Co se týče nožů na zeleninu, mohou mít různou velikost i šířku ostří. Vyrábí se z různých materiálů – z oceli, plastu i keramiky. Opět hraje roli, co budete s nožem dělat nejčastěji. Salát nejsnadněji nakrájíte s větším a vroubkovaným nožem, brambory zase menším nožem s kratší čepelí. Výběr nože je v každém případě otázkou osobních preferencí.

V souvislosti s materiály si možná vzpomenete na články, ve kterých se píše o negativním vlivu oceli na vitamíny. Zda jde o fakt nebo jen marketingový tah výrobců některých výrobců, není jasné. Při styku oceli a ovoce na povrchu k určité chemické reakci dochází, ale je otázkou, zda má ocel vliv na kvalitu celého ovoce. Pokud neradi ponecháváte cokoliv náhodě, raději si na ovoce a zeleninu opatřete keramický nebo plastový nůž.

Fajnšmekři nedají dopustit ani na speciální nože s děrovaným ostřím a zakončením v podobě vidličky – používají se na sýr. Velmi populární jsou také japonské nože typu santoku, které usnadňují přípravu masa a asijských jídel jako suši apod. A nechcete-li na mazání chleba používat příbory, pořiďte si také praktický nůž na máslo.